loading

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρωτοποριακές υπηρεσίες τηλεϊατρικής
στην υπηρεσία της ελληνικής ναυτιλίας

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2012.

Μία πρωτοποριακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών τηλεϊατρικής στον τομέα της ναυτιλίας παρουσίαστηκε σήμερα ως αποτέλεσμα της συνεργασία της εταιρείας Setel Hellas AΕ, του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, τηςMondial Assistance (μέλος του Ομίλου Allianz) και της Telematic Medical Applications (TMA). Το καινοτόμο σε σύλληψη μοντέλο με την ονομασία Maritime Telemedicine Solution (MTS) προσφέρει από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη την διενέργεια εξετάσεων και ιατρικής διάγνωσης και συμβουλευτικής φροντίδας εξ’ αποστάσεως – υπηρεσίες οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμες μόνο σε ένα ιατρικό κέντρο εντός του πλοίου.

Επικεφαλείς πληρωμάτων και πληροφορικής των σημαντικότερων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά τις εντυπωσιακές δυνατότητες της πλατφόρμας σε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στους φιλόξενους χώρους του Festos Palace στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί δόθηκε η δυνατότητα διασύνδεσης σε πραγματικό χρόνο με το πλοίο «Κυριακούλα» το οποίο έπλεε στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης των ΗΠΑ και εικονικής αντιμετώπισης ιατρικού περιστατικού .

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ομιλία από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Setel κ. Γιώργο Μαρινάκη, ενώ ο κ. Ευθύμιος Χαλδεάκης, Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing της εταιρείας εισήγαγε τους παριστάμενους στις αρχές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Μετά την ανάλυση κάποιων βασικών στοιχείων για τη ναυτιλία και τα χαρακτηριστικά του έργου, ο εκπρόσωπος της Βιοϊατρικής κ. Αθανάσιος Λοπατατζίδης έκανε μία σύντομη παρουσίαση των υπηρεσιών και των αποτελεσμάτων του Ομίλου Βιοϊατρική, πρωτοπόρου στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στους τρόπους & διαδικασίες εξασφάλισης υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ιατρικής συμβουλευτικής διάγνωσης εξ’ αποστάσεως για την ναυτιλιακή κοινότητα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση του εκπροσώπου της Mondial Assistance κ. Λάμπρου Μαριδάκη, ο οποίος ενημέρωσε το ακροατήριο σχετικά με το πώς η συμμετοχή μίας αναγνωρισμένης και παγκοσμίου κύρους εταιρείας ασφαλιστικής βοήθειας μπορεί να συνεισφέρει στην παγκόσμια κάλυψη των αναγκών των ιατρικών περιστατικών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον εκπρόσωπο της ΤΜΑ Δρ. Φίλιππο Σωτηριάδη, ο οποίος παρουσίασε στο ακροατήριο την τεχνολογική πλατφόρμα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Κλινικής Τηλεϊατρικής που διαθέτει η εταιρεία, καθώς και τις δυνατότητες επέκτασης του, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών στη ναυτιλία. Κατόπιν διαμέσω της προαναφερθείσης πλατφόρμας και σε συνεργασία με το Ιατρικό Συντονιστικό Κέντρο του Ομίλου Βιοιατρική το οποίο είναι στελεχωμένο από έμπειρους ιατρούς & διοικητικούς υπαλλήλους, έλαβε χώρα σε πραγματικό χρόνο, η εξυπηρέτηση του προαναφερόμενου εικονικού ιατρικού περιστατικού.

Το μοντέλο Maritime Telemedicine Solution (MTS) χρησιμοποιεί τα πιο εξελιγμένα εργαλεία και συστήματα που υπάρχουν σήμερα. Ανάμεσα στα άλλα, προσφέρει την διενέργεια εξετάσεων και ηλεκτρονικής διάγνωσης εξ’ αποστάσεως – υπηρεσίες οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμες μόνο σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή κλινική πάνω στο πλοίο.

Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι οι λύσεις της Setel Hellas AE, στοιχίζουν λιγότερο τόσο σε χρήμα, όσο και – το κυριότερο – σε χρόνο. Ακόμη, το μοντέλο MTS υπερτερεί κλινικά, αφού παρέχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην διάγνωση των ασθενών, και δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα ηθικής ικανοποίησης και ασφάλειας μεταξύ των μελών του πληρώματος.

Επιπλέον, τα πλεονεκτήματα επεκτείνονται και στη σχέση κόστους-ωφέλειας. Ο χρόνος μη λειτουργίας του πλοίου ή ο χρόνος επείγουσας προσέγγισης σε λιμάνι μπορούν να έχουν τεράστιο κόστος. Η προτεινόμενη λύση παρέχει μία «ζώνη ασφάλειας» που μπορεί να απαλλάξει ταυτόχρονα τον καπετάνιο και τους πλοιοκτήτες από περαιτέρω ανησυχίες όταν αντιμετωπίζουν ευαίσθητες ιατρικές περιπτώσεις.