Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, συμπαρασύρει σε αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης και τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Πληροφορικής Υγείας. Η ανάπτυξη λογισμικού έχει καταστεί αρκετά περίπλοκη διαδικασία, με αποτέλεσμα η υιοθεσία μιας σταθερής και λογικής μεθοδολογίας να είναι αναγκαία, προκειμένου να παραχθούν αξιόπιστες και ολοκληρωμένες λύσεις μηχανογράφησης. Στα πλαίσια αυτής της μεθοδολογίας, ορίζεται ένας Κύκλος Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια του οποίου εκτελούνται μεθοδικά και με καθορισμένη λογική σειρά, οι ενέργειες ανάπτυξης του λογισμικού.
Ο κύκλος αυτός, εκτός από το τελικό προϊόν, παράγει μια σειρά από έγγραφα τα οποία περιγράφουν αναλυτικά την εργασία η οποία απαιτείται να εκτελεστεί, καθώς και τα λογικά βήματα και τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης εργασίας. Στον κύκλο ανάπτυξης ορίζεται μια αυστηρή ονοματολογία η οποία τηρείται από όλους.
Ο κύκλος ανάπτυξης αποτελείται από επτά στάδια:
Στάδιο 1: Ανάλυση Απαιτήσεων
Στάδιο 2: Σχεδιασμός Λογισμικού
Στάδιο 3: Ανάπτυξης Λογισμικού
Στάδιο 4: Γενικής Δοκιμής του Συστήματος (Beta Testing)
Στάδιο 5: Αποδοχής του Προϊόντος
Στάδιο 6: Μετάβασης στο Νέο Προϊόν (Go Live Support)
Στάδιο 7: Λειτουργίας και Υποστήριξης του Λογισμικού
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, είναι πιθανό να προκύψουν θέματα αναθεωρήσεων και αλλαγών, όσον αφορά τόσο στις αρχικές απαιτήσεις του πελάτη, όσο και στο σχεδιασμό του λογισμικού. Είναι πιθανόν να γίνουν αλλαγές ακόμα και κατά την ανάπτυξη του προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση τηρείται μια αυστηρή διαδικασία επίβλεψης και έγκρισης των τροποποιήσεων.
Επίσης η ΤΜΑ παρέχει τη δυνατότητα της επιλογής σε κάθε νέο έργο λογισμικού του μοντέλου SaaS (Software as a Service - Λογισμικό ως Υπηρεσία), με Open Source («ανοικτού κώδικα») εργαλεία ανάπτυξης.
Ο όρος SaaS χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα νέο μοντέλο διάθεσης και χρήσης λογισμικού, σύμφωνα με το οποίο το λογισμικό διατίθεται σε πελάτες προς χρήση ως συνδρομητική υπηρεσία μέσω Internet. Με βάση το μοντέλο αυτό και σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο διάθεσης λογισμικού ο πελάτης δεν αγοράζει άδειες χρήσης (user licenses) αλλά αποκτά το δικαίωμα χρήσης του λογισμικού στο πλαίσιο συνδρομής για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.